Hoe je woning brandveilig maken?

TOESTELLEN VOOR BRAND- EN CO-DETECTIE

Voor een brandveilige woning is het eerst en vooral belangrijk dat je op de hoogte bent van alle brandrisico’s in huis. Verder is ook een goede detectie onontbeerlijk – en vanaf 2020 zelfs verplicht.

Het doel van een rookmelder is een snelle detectie van rook verzekeren. Daarnaast heeft deze ook als doel de vluchtweg te beschermen, daarom installeer je die op iedere verdieping in de hal of in een centrale ruimte. Een rookmelder zal rook optisch detecteren en vervolgens een geluidssignaal laten horen. Een rookmelder plaats je best zo hoog mogelijk, want rook stijgt.

Verder plaats je die ook zo centraal mogelijk in de ruimte zodat de rook zo snel mogelijk kan worden waargenomen. Kan je de rookmelder niet centraal plaatsen, dan doe je dat op minimum 30 centimeter van een muur.

TOESTELLEN VOOR BRANDBESTRIJDING

Naast detectie is het ook handig - echter niet verplicht - om zelf aan brandbestrijding te kunnen doen. Weliswaar enkel als je er snel kan bij zijn of als het ergste nog te voorkomen is, want bij brand bel je sowieso het best de brandweer.

Brandblussers heb je in poedervorm of in schuimvorm. Poeder is niet meteen een aanraders voor binnenshuis aangezien die meer schade kan aanrichten.

De schuimvariant kan je wel gerust binnen gebruiken, maar mag je niet gebruiken bij gasbranden. Verder komen brandblussers in formaten van 2L of 6L.

HOE JE BRANDDETECTIE- EN BESTRIJDINGSTOESTELLEN PLAATSEN

Een rookmelder installeren houdt over het algemeen niet veel in. Grosso modo zijn er twee systemen op de markt: met schroeven of met een magneet. We geven mee hoe je beide installeert. Een brandblusser kan je gewoon op de grond plaatsen, maar dat is niet aan te raden. We overlopen hoe je die zelf kan ophangen.

Vraag uw gratis schatting aan Schatting Blijf op de hoogte Schrijf u in