De veranderende vastgoedmarkt: het belang van een open blik en aanpassingsvermogen

Bij Structura blijven we met een open blik kijken naar de voortdurend evoluerende vastgoedmarkt en delen graag onze inzichten. We bevestigen graag dat de vastgoedtransacties in België weer op het niveau zitten van vóór de uitbraak van de coronacrisis. Dit is een positief teken van herstel in de markt.

Stijgende rentevoeten

Een van de opmerkelijke trends die we waarnemen, is de invloed van de stijgende rentetarieven. Deze hebben de kosten van hypothecaire leningen aanzienlijk verhoogd. Onze collega verkoop Hannelore Steppe merkt echter op dat kopers zich geleidelijk lijken aan te passen aan het idee dat het huidige renteniveau stabiel zal blijven. Dit heeft als gevolg dat hun koopbereidheid niet afneemt. De toenemende behoefte om te wonen en de voortdurende stijging van huurprijzen spelen ook een rol in de marktdynamiek.

Hannelore wijst ook op het feit dat kwalitatieve woningen, met een gunstig EPC, op een voorkeursligging in een hoger prijssegment goed blijven presteren. "Kopers in dit segment zijn minder afhankelijk van krediet en ervaren meer financiële zekerheid."

Energiezuinig vs energieverslindende woningen

Een andere opvallende trend is de voorkeur van kandidaat-kopers voor energiezuinige panden. Er is veel vraag naar dergelijke woningen, maar het aanbod is beperkt. In tegenstelling tot energieverslindende woningen met energielabel E of F, waar de vraag afneemt en het aanbod stijgt, deels als gevolg van het huidige overheidsbeleid. Kopers houden rekening met de verplichte renovatiekosten, deels gedwongen door de bank bij het informeren naar de kredietvoorwaarden..

Dit heeft geleid tot een groeiende voorkeur voor recente woningen of nieuwbouw, waarbij kopers er zeker van zijn dat ze voldoen aan de huidige en toekomstige regelgeving. Dit geldt zowel voor eigen bewoning als voor investeringen, omdat de overheid steeds strengere regels oplegt aan verhuurders.

De groene rand rond Brussel blijft aantrekkelijk

Onze collega Stijn De Keersmaeker wijst tot slot op de onveranderlijke factor in de vastgoedmarkt: de locatie. "De ligging van een woning blijft van cruciaal belang, en de groene rand van Brussel blijft aantrekkelijk voor veel kandidaat-kopers."

Bij Structura blijven we onze klanten begeleiden bij elke stap van hun vastgoedreis. We begrijpen dat elke situatie uniek is en dat de juiste vastgoedbeslissingen gebaseerd moeten zijn op individuele behoeften en doelen. We blijven ons aanpassen aan de veranderende markt om ervoor te zorgen dat zowel kopers als verkopers succesvolle transacties kunnen realiseren. Kopers informeren we over renovatiekosten en mogelijke renovatiepremies. Hierbij bieden wij transparantie en waardevolle informatie aan potentiële kopers. Dit kan hen helpen weloverwogen beslissingen te nemen bij de aankoop van een woning. Eveneens is het van cruciaal belang om onze verkopers adequaat te informeren over de voortgang van lopende bezoeken en eventuele biedingen. Deze informatie stelt onze verkopers in staat om goed geïnformeerde beslissingen te nemen en hun verwachtingen realistisch te houden.

We zetten onze expertise in om de complexe factoren en trends in de vastgoedmarkt te begrijpen en onze klanten te voorzien van relevante informatie. Samen met u verkennen we de markt en bieden we de best mogelijke begeleiding in de wereld van onroerend goed.

Vraag uw gratis schatting aan Schatting Blijf op de hoogte Schrijf u in