Verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw 1 jaar verlengd

Een nieuwbouwwoning aankopen tegen het verlaagde btw-tarief van 6%? Dat kan sinds 1 januari 2021 tijdelijk in het hele land. Tot eind 2020 gold deze gunstmaatregel alleen in de 32 centrumsteden. Maar nu kan je dus ook in de rest van het land genieten van dit verlaagde tarief. Zo wil de regering de bouwsector en de kopers een fiscaal duwtje in de rug geven. De nieuwe maatregel maakt het dus een pak voordeliger om jouw nieuwe thuis te kopen.

Om van de 6% btw bij afbraak en heropbouw te kunnen genieten, moet je aan specifieke voorwaarden voldoen.

1. Je koopt je enige eigen appartement of woning

Het verlaagde btw-tarief van 6% voor afbraak en heropbouw geldt alleen voor het huis of appartement waarin je zelf gaat wonen. Het appartement of de woning moet ook hoofdzakelijk voor privégebruik dienen: je mag - als natuurlijke persoon, niet als vennootschap of vereniging - een deel ervan voor je beroep gebruiken, maar niet het hele pand.
Het moet ook je enige en eigen thuis zijn. Woningen of appartementen waarvan je door een erfenis mede-eigenaar, blote eigenaar of vruchtgebruiker bent, tellen niet mee.

Woon je op dit moment nog in een andere eigen woning? Dan geniet je van het verlaagde btw-tarief als je die woning verkoopt in het kalenderjaar dat volgt op het jaar van de eerste ingebruikname van je nieuwe woning.

2. Je nieuwe thuis heeft maximum 200 m2 bewoonbare oppervlakte

Of je nu gaat voor een halfopen bebouwing, rijhuis of appartement: de totale bewoonbare oppervlakte mag maximaal 200 vierkante meter zijn. Om die oppervlakte te berekenen, tellen ze de vierkante meters van alle woonruimtes (keuken, living, slaapkamers, bewoonbare zolder …) bij elkaar op.

3. Je blijft minimaal 5 jaar

Als je van dit voordelige btw-tarief wilt genieten, moet je minimaal 5 jaar zelf in het huis of appartement blijven wonen en er je wettelijke adres hebben. Verkoop je je droomwoning of verhuis je vroegtijdig? Dan zal je het belastingvoordeel voor het jaar van de wijziging en voor de overblijvende jaren moeten terugbetalen.

Kopers die aan de voorwaarden voldoen, kunnen van dit verlaagd btw-tarief genieten op alle facturaties van de constructiewaarde tot en met 31 december 2023.

Bekijk hier onze nieuwbouwprojecten.


Vraag uw gratis schatting aan Schatting Blijf op de hoogte Schrijf u in