Hoeveel kost huren in uw gemeente?

In de tweede helft van vorig jaar klom de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen voor het eerst boven 800 euro


Vorig jaar stegen de huurprijzen voor alle woningtypes, met uitzondering van de kamers. Vooral vrijstaande woningen werden duurder: +4,7 procent tot 1.098 euro. ‘Dat wordt deels verklaard door de locatie en het doelpubliek’, zegt Thijs. ‘Een kwart van alle verhuringen van vrijstaande woningen gebeurt in de rand rond Brussel, de duurste Vlaamse provincie. Daar huren veel kapitaalkrachtige expats, diplomaten en personeel van internationale bedrijven.’ Een vrijstaande woning kost in Vlaams-Brabant gemiddeld 1.544 euro per maand. Van de andere Vlaamse provincies komt alleen Antwerpen boven 1.000 euro uit.

Een halfopen bebouwing werd 3,3 procent duurder tot 960 euro. Twee op drie verhuurde woningen zijn appartementen. Die werden 3,1 procent of 23 euro per maand duurder tot 759 euro.

Over heel 2021 steeg de gemiddelde huurprijs in Vlaanderen met 2,5 procent naar 797 euro

Voor het eerst bevat de CIB-Huurbarometer cijfers voor Wallonië. ‘Ondanks de grote verschillen in verkoopprijzen is het verschil in huurprijzen beperkt. Wallonië is voor bijna alle woningtypes ongeveer 50 euro goedkoper dan Vlaanderen’, zegt Thijs.

Met een gemiddelde huurprijs van 1.181 euro is het Brussels Gewest 384 euro duurder dan Vlaanderen.

Appartementen verdringen huizen op huurmarkt

De oplopende huurprijzen zijn slecht nieuws voor huurders met een beperkt inkomen. Uit de Vlaamse Woonmonitor van het Steunpunt Wonen blijkt dat in 2018 meer dan 30 procent van de laagste inkomens meer dan een derde van zijn inkomen besteedde aan huur of afbetaling. ‘Voor huurders met een bescheiden budget is het aanbod aan huurwoningen heel beperkt. Vaak gaat het dan nog om woningen die energetisch slecht presteren’, zegt Thijs. ‘Daarnaast zien we op de huurdersmarkt almaar meer jonge gezinnen, die langer huren om te sparen voor de aankoop van een woning.’
De huurprijs wordt bij het begin van de huurovereenkomst vastgelegd. Gedurende de looptijd heeft de verhuurder doorgaans het recht die jaarlijks te indexeren. ‘Zeker voor huurders van een appartement duurder dan 750 euro loont het de moeite om rond te kijken. Het aanbod aan nieuwbouw is fors gestegen. Huurders vinden voor die prijs makkelijk een energiezuinige nieuwbouw met twee slaapkamers, waardoor ze kunnen besparen op de energiefactuur’, zegt Thijs.
Hoeveel bedraagt de gemiddelde huurprijs van een huis of appartement in uw gemeente of stad? Surf naar tijd.be/huurprijzen-2021.

BRON: DE TIJD

Vraag uw gratis schatting aan Schatting Blijf op de hoogte Schrijf u in