Goedkoop lenen voor je woning met onze 5 tips

1. Vergelijk tarieven bij verschillende banken

De eerste tip is eigenlijk meteen de belangrijkste. Een goedkope lening kan je alleen maar vinden door de verschillende aanbieders van hypothecaire leningen met elkaar te vergelijken. Je hoeft daarvoor gelukkig niet bij elke bank aan te kloppen. Tegenwoordig vind je online genoeg vergelijkingsplatformen om verschillende kredietgevers met bijhorende rentevoeten te vergelijken. Op sommige websites krijg je zelfs een gepersonaliseerd rentetarief, aangepast aan je persoonlijke en financiële situatie. Ontdek hier een overzicht. 

2. Denk goed na over een vaste of variabele rente

Bij het afsluiten van een woonlening kan je kiezen tussen een vaste of een variabele rentevoet. Waarschijnlijk vraag je je af: wat is nu de beste keuze? Een moeilijke vraag, maar het antwoord is vrij simpel: alles hangt af van de huidige rentevoeten én van je persoonlijke situatie.

Een lening met een vaste rente is vooral interessant in tijden van lage rentevoeten (zoals in 2021 echt wel het geval is). Een rentestijging heeft dan immers helemaal geen invloed op hoeveel je maandelijks moet betalen. Daarmee weet je ook meteen hoe je financiële maandlasten er voor de komende jaren zullen uitzien. Het nadeel bij een vaste rente? Je kan niet genieten van een rentedaling, wat je dan weer wel kan als je kiest voor een lening met een variabele rentevoet. Een variabele rente is dus interessant in tijden van hoge rentevoeten, omdat de kans dan groot is dat ze zullen dalen.

3. Kies voor een hypothecair mandaat

Als je een hypothecaire lening aangaat, dan neemt de bank een hypotheek op je woning. Ze hebben namelijk een garantie nodig dat je de lening zal terugbetalen. Bij sommige banken is het echter mogelijk om voor een hypothecair mandaat te kiezen. Dan neemt de bank niet meteen een hypotheek op je woning, maar geef je hen wel de toestemming om dat te doen wanneer je bijvoorbeeld de lening niet meer op tijd terugbetaalt. De meeste kredietgevers staan niet te springen voor een hypothecair mandaat voor je volledige woning, maar zien liever een combinatie van een mandaat en een hypothecaire inschrijving.

De voordelen van zo’n hypothecair mandaat? Je bespaart fors op notariskosten omdat een mandaat niet moet worden ingeschreven in een hypotheekkantoor, en ook de registratiekosten en de erelonen liggen lager. Beslist de bank om het mandaat om te zetten in een hypotheek? Dan betaal je alsnog deze kosten.

4. Verhoog je eigen inbreng

Vanaf 2020 zijn er strengere voorwaarden voor wie wilt lenen voor het kopen van een woning. Daardoor kan je - met enkele uitzonderingen - bij kredietgevers niet meer lenen dan 90% van de totale aankoopsom van je woning. Dat betekent dat je minstens 10% zelf op tafel moet kunnen leggen en je dus best al wat spaarcenten hebt verzameld. Kan je meer dan 10% eigen inbreng leggen? Dan zal de rentevoet die je bank voorstelt een stuk aantrekkelijker zijn.

5. Kijk naar alle kosten

Vooraleer je een woonlening afsluit, is het eigenlijk belangrijk om naar alle kosten te kijken. Naast de interesten betaal je voor een woonkrediet immers ook nog dossierkosten, kosten voor de zichtrekening, kosten voor verzekeringen, schattingskosten, beheerkosten en dergelijke. Al deze kosten voor een hypothecaire lening zitten vervat in het JKP (jaarlijks kostenpercentage). Als je woningleningen vergelijkt, moet je dus niet alleen de rentevoeten, maar ook het JKP bij verschillende kredietgevers vergelijken. Tel daarbij ook nog de notariskosten en registratierechten, want die zitten niet vervat in het JKP.

Onze tip? Let op met de extra kosten voor bijkomende producten zoals een brandverzekering, of schuldsaldoverzekering. Veel banken stellen je betere rentevoeten voor als je naast je woonlening ook deze producten afsluit. Toch is het soms goedkoper als je een hogere rentevoet moet betalen bij een bepaalde bank, maar je dan wel mag kiezen waar je jouw verzekeringen neemt. 

Vraag uw gratis schatting aan Schatting Blijf op de hoogte Schrijf u in