Het kiezen van het beste woonkrediet bij de juiste bank is één van de belangrijkste financiële beslissingen die je wellicht in je leven gaat nemen. Momenteel staat de rente voordelig laag en toch kunnen enkele tienden van een procent grote verschillen veroorzaken.

Maar hoe pak je de zoektocht naar het beste woonkrediet nu aan? Moet je van bank naar bank hollen om de beste rentevoet te krijgen? Of is keihard onderhandelen en het aanbod van de ene bank tegen de andere uitspelen een must?

Het is in ieder geval een behoorlijk intensief proces en je hebt geen garantie dat je echt het meest voordelige woonkrediet afsluit. Er zijn namelijk nog heel wat factoren waar je ook rekening mee kan houden.

 

Bekijk het totale kostenplaatje

Verkijk je niet enkel op die rentevoet. Uiteindelijk gaat het erom hoeveel je betaalt over de hele looptijd van het woonkrediet. Extra kosten voor een rekening met loondomiciliëring, voor een brandverzekering of een schuldsaldoverzekering kunnen tot 40% van de totale kosten oplopen. Kijk dus goed naar het totale kostenplaatje.

Let op voor nevenproducten en boetes

De meeste banken geven korting op hun officiële tarieven door je nevenproducten aan te bieden. Hierdoor krijg korting op de rente van het woonkrediet, zonder werkelijk te beseffen wat de financiële gevolgen van die keuze kunnen zijn. Je krijgt bijvoorbeeld als consument een goedkoop woonkrediet aangeboden, maar tegelijk krijg je een dure rekening met een (te dure) brand-/schuldsaldoverzekering, een pensioenspaarpolis of een oninteressante autopolis.

De boete die je krijgt als je eventueel niet meer voldoet aan de afgesproken voorwaarden kunnen ten slotte ook zwaar doorwegen en je financieel een mokerslag bezorgen. Weeg dus alle formules goed af.

Vraag naar de risico’s van het woonkrediet

De nieuwe wet Kris Peeters, die ingaat op 01/12/2016, verplicht de kredietgevers om de volledige kostprijs van een krediet aan de consumenten mee te delen en ze moeten hen ook wijzen op de eraan verbonden risico’s. Die verplichte informatie komt echter te laat, want je krijgt deze pas is op het allerlaatste moment, wanneer de bank een krediet aanbiedt. Je bent op dat moment al op een punt gekomen waar je moeten betalen, want een dergelijk kredietaanbod is niet gratis. Vraag dus op voorhand naar de nodige informatie en risico’s.

Vergeet nooit om de kleine lettertjes te lezen

De nieuwe wet Peeters laat trouwens het gebruik van de gebundelde verkoop – aan het krediet gelinkte nevenproducten – nog steeds toe. Daardoor blijf je jarenlang betalen voor een product dat niet echt interessant is in vergelijking met andere producten. Wie opteert om die bijkomende producten ergens anders te nemen, zal automatisch bestraft worden met een hogere rentevoet.

Het lezen van de kleine lettertjes is dus niet de allerleukste tijdsbesteding, maar het is nog minder leuk als je rentetarief met pakweg 0,15% tot 1,40% stijgt omdat je niet meer aan de voorwaarde(n) voldoet.

 

Bron: Zimmo

Laatste artikelen

Zet ook uw pand in de kijker

Structura zorgt voor een uitstekende service.

Ontdek hier wat uw voordelen zijn en maak meteen een afspraak!