Wie geen tuin heeft, snakt er tijdens de zomermaanden toch naar. Want wanneer buiten de temperaturen oplopen, beginnen we in België massaal barbecuevlees in huis te halen. Maar wat als je zelf geen tuintje ter beschikking hebt, maar een terras op de eerste verdieping van een appartementsgebouw, kan je dan een barbecue organiseren?

Situatie: Het is zomer en net zoals heel wat Belgen ben jij dol op een gezellige barbecue met vrienden of familieleden. Maar helaas, je woont -net als ik- op een appartement met een terras. Je familie en vrienden komen op bezoek en je wil een stukje vlees op de barbecue leggen. Waar moet je dan op letten? Of sterker nog, mag dat wel?

Is barbecueën op je terras het verboden?

Net zoals met de toelating van huisdieren staan er in het huurcontract ook heel wat regeltjes of er al dan niet gebarbecued op het terras van het huurappartement. De verhuurder mag dit uiteraard in het huurcontract zetten, vermits barbecueën – en zeker op een terras – gepaard kunnen gaan met de nodige risico’s en overlast. Denk maar aan geur- en rookhinder.

Controleer dus even wat er in je huurcontract staat, want staat er niets in, dan mag je in principe wel de barbecue aansteken op je terras. Er is namelijk geen enkele wet die dat -voorlopig- uitdrukkelijk verbiedt. Let wel dat je als goede buur geen hinder veroorzaakt. In dat geval kunnen buren zich wel verzetten.

Foto: Livingthegoodlife.us

Drie aandachtspunten voor een barbecue op je terras

Staat er niets over barbecueën in je huurcontract? Hoera! Maar dat betekent niet dat alles zomaar kan en mag.

1. Rookhinder

Een barbecue op je terras, klinkt geweldig. Van een grote staander, tot eentje die je aan het balkon hangt. Maar welk formaat je ook kiest, je houdt best rekening met de rookontwikkeling van je barbecue. Bij het aansteken van de barbecue kan je rookhinder beperken door gezuiverde houtskool te gebruiken. Tijdens het bakken zijn geperforeerde aluminium bakjes, die je op het houtskool plaat om het vet of vocht op te vangen, een optie

En je zou toch niet willen dat de stijgende rook je bovenburen stoort? Tenzij je hen ook uitnodigt, natuurlijk. 😉

2. Veiligheid

Staat er geen barbecueverbod in het reglement, dan betekent dat niet dat je vrij spel hebt. Zo zorg je er liefst voor dat het barbecueën op een veilige manier gebeurt. Een gasbarbecue op een appartement is -omwille van veiligheidsredenen- dan misschien niet het beste idee. Een elektrische of houtskoolbarbecue is een beter idee.

3. Mogelijke schade?

Stel: Nele woont op een appartement met een ruim terras. Ze heeft haar vrienden uitgenodigd op een etentje, maar per ongeluk stoot ze de barbecue om, waardoor haar houten terras in vlammen opgaat. Diezelfde vlammen slaan over naar het terras van de buren, waardoor er daar schade is. Komt de verzekering tussenbeide?

Schade aan het terras van Nele:

Als Nele zelf eigenaar is van het appartement, dan kan ze terecht bij haar brandverzekering. Huurt zij de woning, dan dient de verhuurder zijn of haar brandverzekering aan te spreken. Dan is het voor Nele wel belangrijk om een eigen verzekering te hebben afgesloten die haar huuraansprakelijkheid dekt. Zonder eigen brandverzekering zal Nele de schade aan het terras zelf moeten betalen.

Schade aan het terras van de buren:

Ook voor deze schade kan Nele beroep doen op haar brandverzekeraar. Die zal de kosten vergoeden aan de buren.

Foto: Livingthegoodlife.us

Conclusie: je mag barbecueën op je terras, op voorwaarde dat er niets in het huurcontract staat en je het toch veilig houdt. Veel plezier en smakelijk!

 

Bron: Zimmo aug 2017

Laatste artikelen

Zet ook uw pand in de kijker

Structura zorgt voor een uitstekende service.

Ontdek hier wat uw voordelen zijn en maak meteen een afspraak!

Testimonials

Ik heb jullie medewerking enorm geapprecieerd en daarom sta ik erop jullie te bedanken want dankzij jullie heb ik het juiste schoentje gevonden. Ik twijfel er niet aan om in de toekomst nog beroep te doen op jullie! Nog eens bedankt en tot zeer binnenkort!

Familie G.

In jullie dossiers zullen jullie terugvinden dat ik ondertussen 6 maand geleden al een woning gekocht heb via jullie. Hiervoor mijn dank nog eens aan René Semadeni voor de professionele tussenkomst.

Familie V.C.

Via deze weg willen wij van ganser harte jullie onderneming bedanken voor de fijne & efficiënte samenwerking die wij mochten ervaren bij de verkoop van ons appartement in Asse.

D.G. Merchtem

Alles is op een snelle en correcte manier verlopen en wij waren zeer tevreden van de manier van foto’s nemen en waarop dat deze op het internet kwamen en ook de vriendelijkheid en professionaliteit dat Structura aan de dag legde om de zaken te behartigen. Een aangename gesprekspartner!

De website van Structura maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren.