Installeer rookmelders

In huurappartementen zijn rookmelders verplicht. Maar ook voor eigenaars is dit het absolute minimum. Plaats je ze niet, dan doe je jezelf en je familie heel groot onrecht aan. Zeker in oudere gebouwen.

Voorzie een brandwerende deur

Compartimentering wil zeggen dat bij brand buiten je flat, je in principe een tijdlang veilig blijft in je eigen woning. Dat begint bij een goede branddeur. Die herken je aan de ronde Rf- of REI-markering op de zijkant van de deur. Heb je nog geen brandwerende voordeur? Voor een kleine meerprijs ten opzichte van een solide veiligheidsdeur maak je je woning heel wat brandveiliger.

Maak leidingschachten brandwerend

Een compartiment staat of valt met elke opening. Leidingschachten lopen tussen verschillende appartementen en vormen zo eigenlijk een aparte schouw. Geluiden en geuren dringen gemakkelijk door en dus ook vuur en rook. Door deze schachten brandwerend te maken, verbetert ook je compartimentering.

Praat met je gezin over evacuatie

Of je appartement over een evacuatieplan beschikt of niet, maak de nodige afspraken met je gezin. Waar slapen je kinderen? Wat als in de keuken brand uitbreekt? Door te trainen op evacuatie bereid je je voor op panieksituaties. Zo maak je het verschil in omstandigheden waarin elke seconde telt.

Vraag advies van de brandweer

Recente appartementsgebouwen kregen via hun stedenbouwkundige vergunning bepaalde adviezen en verplichtingen mee van de brandweer. Die zijn gebaseerd op normen en wetten. Bij oudere gebouwen is dat meestal niet het geval. Maar zelfs dan kan je bij je syndicus brandadvies aanvragen.

Check ook je eigen aansprakelijkheid

Zit je in de raad van mede-eigendom? Dan beschik je, net zoals de syndicus, maar best over een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering. In België is een architect of aannemer maar voor een beperkte tijd aansprakelijk. Is die tijd verstreken, dan kan ook jouw aansprakelijkheid als mede-eigenaar in beeld komen. Besteed dus voldoende aandacht aan de verzekerbaarheid van je gebouw, de vereniging van mede-eigenaren en haar organen. En kijk verder dan de blok- of brandpolis.

Praat met je medebewoners

Geven de medebewoners groen licht om de brandveiligheid aan te pakken? Creëer verschillende denkgroepjes om de beste, betaalbare oplossingen te vinden. Zorg dat het initiatief breed gedragen wordt. Cruciaal: ga niet voor de goedkoopste oplossing. Betrek bij voorkeur ook een architect en stel gerichte vragen aan verschillende aannemers om tot de beste offertes te komen.

Controleer en blijf controleren

Ook opgelet bij de oplevering van je nieuwbouwappartement. Zijn (nog) niet alle brandveiligheidsvoorzieningen aanwezig? Aarzel niet om dit na te vragen bij de projectontwikkelaar. Er is pas een oplevering wanneer de handtekeningen op papier staan.

Onderschat ook het belang niet van een frequente controle. Bij voorkeur jaarlijks, zelfs bij nieuwbouwappartementen. Laat de elektriciteit eens afzetten en check of de noodverlichting nog werkt op de gang. Werkt je rookmelder nog deftig? Hoe reageren de medebewoners?

Toch brand? Handel snel

Slaat het noodlot toch toe? Dan is er een gouden regel: Ga nooit uit van vals alarm en handel snel. De eerste minuten kan je een beginnende brand mogelijk nog blussen. Maar eens de brand op gang is: vertrek en kies voor evacuatie.

(Bron: livios.be)

Laatste artikelen

Zet ook uw pand in de kijker

Structura zorgt voor een uitstekende service.

Ontdek hier wat uw voordelen zijn en maak meteen een afspraak!