X

De website van Structura maakt gebruik van cookies om je gebruikerservaring te verbeteren. Meer info

Wat is asbest nu eigenlijk en hoe kan je het herkennen en veilig verwijderen?

Asbest is een vezelachtig mineraal. Vroeger werd het vaak gebruikt omdat het zo veelzijdig is en nuttige eigenschappen heeft. Hittebestendig, sterk, slijtvast, isolerend en bovendien goedkoop. Sinds 1998 is het verboden omdat het een groot gevaar inhoudt voor de gezondheid. Doordat de vezel zo fijn is kan het tot diep in de longen doordringen. De gevolgen komen pas jaren later aan het licht, vaak in de vorm van kankers of problemen aan de luchtwegen.
Er bestaan 3 soorten die je enkel in ruwe vorm kan herkennen. Wit, bruin en blauw, die laatste is de gevaarlijkste.

 

De vele toepassingen van asbest

Net omdat het zoveel gebruikt werd, kan iedereen het nog tegenkomen in zijn woning.
Je vindt asbest in gebonden of ongebonden vorm.

Gebonden
– cementgolfplaten op daken en tegen gevels
– dak- en gevelpannen
– bloembakken
– brandwerende platen
– vensterbanken en traptreden
– afvoerbuizen en goten
– imitatiemarmer (vaak licht van kleur met zwarte steentjes)

Ongebonden
– brokkelige plaasterisolering, meestal omwikkeld met witte juten doek, veelal in kelders
– wit tot grijs pluizige afdichtingskoord bij kachels of als afsluiting van de schoorsteen, aan de
uitlaat of het deurtje van uw verwarmingsketel

 

Zo herken je asbesthoudende materialen

Asbest kan je niet altijd met het blote oog herkennen. Bij twijfel doe je best beroep op een specialist of kan je een staal laten analyseren door een labo. De letters NT wijzen op New Technology en kunnen zekerheid geven over de afwezigheid van asbest. Je treft ze aan als stempel op bouwmateriaal zoals platen en dakpannen. Een andere manier is een vlam houden langs een breukvlak van materiaal, vezels die blijven gloeien zijn asbest.

Wat je moet doen wanneer je asbest aantreft

Meestal is er geen reden tot paniek . Zolang het in gebonden toestand verkeert, is er geen gevaar voor de gezondheid maar als losse asbestvezels op lange termijn worden ingeademd kunnen ze veel schade veroorzaken. Of asbest verwijderd moet worden, is afhankelijk van de wijze waarop het verwerkt is. Zolang het in gebonden toestand verkeert, is er geen gevaar voor de gezondheid en kan het zelfs beter blijven zitten. De losse vezels moeten bij wet verwijderd worden door een erkend asbestverwijderaar.
– Door te zagen, slijpen, schuren, boren of afspuiten kunnen er vezels vrijkomen, doe dit dus in geen geval! Een asbesthoudend dak afspuiten bv. is zelfs verboden, de vezels komen vrij in hoge concentratie en belanden via jouw dakgoot in de regenput of riolering, zo breng je ook anderen in gevaar.
– Maak het materiaal nat zodat er geen vezels kunnen rondvliegen.
– Zorg steeds voor een goede verluchting.
– Draag een stofmasker (type FFP3) en een wegwerpoverall.
– Een stofzuiger is uit den boze, daarmee verspreid je de vezels!
– Zorg ten slotte dat het verwijderde materiaal niet kan breken en breng het meteen weg!

En wat met het afval?

Met gebonden asbestafval kan je mits betaling terecht in het containerpark . Ongebonden asbest moet naar een gespecialiseerde stortplaats , daar worden de losse vezels onschadelijk gemaakt. Het afval moet dubbel ingepakt en geëtiketteerd worden.

 

Bron & foto’s: Vlaamse Overheid

Laatste artikelen

Zet ook uw pand in de kijker

Structura zorgt voor een uitstekende service.

Ontdek hier wat uw voordelen zijn en maak meteen een afspraak!

Testimonials

Ik heb jullie medewerking enorm geapprecieerd en daarom sta ik erop jullie te bedanken want dankzij jullie heb ik het juiste schoentje gevonden. Ik twijfel er niet aan om in de toekomst nog beroep te doen op jullie! Nog eens bedankt en tot zeer binnenkort!

Familie G.

In jullie dossiers zullen jullie terugvinden dat ik ondertussen 6 maand geleden al een woning gekocht heb via jullie. Hiervoor mijn dank nog eens aan René Semadeni voor de professionele tussenkomst.

Familie V.C.

Via deze weg willen wij van ganser harte jullie onderneming bedanken voor de fijne & efficiënte samenwerking die wij mochten ervaren bij de verkoop van ons appartement in Asse.

D.G. Merchtem

Alles is op een snelle en correcte manier verlopen en wij waren zeer tevreden van de manier van foto’s nemen en waarop dat deze op het internet kwamen en ook de vriendelijkheid en professionaliteit dat Structura aan de dag legde om de zaken te behartigen. Een aangename gesprekspartner!